Liten lejon hundKennel med Löwchen

Westgotha

Den lilla lejon hunden


Rasens namn, löwchen (Petit Chien Lion på franska), betyder litet lejon på tyska och syftar på den traditionella klippning som är rasens signum. Denna klippning, som kallas lejonklippning, var från början troligen en modenyck och används än i dag i utställningssyfte.

Löwchen som ras kommer från medeltiden runt medelhavet. Troligtvis användes den som vattenapportör för att hämta upp fiskenät. Det var under den tiden som den lilla hunden också togs in i den franska hovet genom att användes som värmekällor att värma upp sängarna.

Särskilt populära var dessa hundar vid det franska hovet under 1600- och 1700-talet och många hundar på avbildningar från denna tid uppvisar stora likheter med löwchen till det yttre, men det är osäkert om de faktiskt var en äldre rasvariant av löwchen, eller om de tillhör någon annan småväxt ras av bichontyp med lejonklippning. Förfäder till löwchen finns dock troligen bland dessa hundar.

Klippningen bidrog till status och fina detaljer i tavlor, kopparstick, gobelänger och stenreliefer. I Sverige återfinns rasten redan 1653, på en målning av greveparet De la Gardie. Den lilla vita löwchen som syns till vänster på målningen är troligen en gåva från deras vänner i Frankrike. Lejonklippta bichoner har också blivit avbildade av flera berömda konstnärer så som Lucas van Leyden (1494-1533) och Peter Paul Rubens (1577-1640). Rasen symboliserade då trohet. Man säger att om en riddare dog hemma målades en löwchen, dog han i strid målades ett lejon.


Dagens löwchen formades framför allt under senare delen av 1900-talet i Tyskland, Frankrike och Belgien.  Före första världskriget visades en del löwchen på utställningar i Belgien. Vid andra världskrigets utbrott upphörde aveln. Rasen räddades efter kriget då en Madame Bennert startade en uppfödning.

En fransk rasklubb för löwchen bildades år 1947 men rasen förblev ovanlig och hamnade 1969 i Guinness Rekordbok som världens sällsyntaste hundras. Då fanns det cirka 40 exemplar kvar varav cirka 20 i Tyskland. Det var först i och med att engelsmännens intresse för rasen vaknade som löwchen åter fick ett visst uppsving i popularitet. Under de sista årtiondena av 1900-talet importerades den till flera länder världen över, däribland Sverige, Finland och Norge.
Med lejonklippningen blir pälsen lättskött – ingen päls där den blir lättast smutsig.

Då den inte fäller är den relativt lättskött, viktigt är att man kammar igenom pälsen, cirka 2 gånger i veckan räcker gott. Vissa badar en gång i veckan, vissa varannan månad. Det är även vanligt idag att om man inte ställer sin löwchen, att man klipper ner pälsen för att ha en bättre kontroll. De flesta individers päls växer relativt bra, så skulle man ångra sin klippning är det bara att vänta på att den växer ut igen.


Löwchen är en frisk ras som inte har några rasspecifika sjukdomar. Några enstaka fall av problem med ögon och knän har dykt upp i rasen under åren. Rasklubben rekommenderar i förebyggande syfte att avelsdjuren ska vara knäleds- och ögonundersökta inom ett år före parning.

Mankhöjd är oftast mellan 26-32 cm och väger ungefär 6 kg. Ingen idealhöjd finns noterad, så generellt kan en tik bli större än en hane utan att det är negativt. Alla färger är godkända som ger brun eller svart nos. Kroppsproportionerna ska vara kvadratiska och absolut inte lågställda, men det ska synas i ögonen att den är intelligent hund.


Rasen är ingen soffliggare, utan vill gärna göra något varje dag. Den är glad, positiv och hänger med på allt. Matte och husse är viktiga och den älskar mänskligt sällskap. Bara den får vara med, så kan den mysa i soffan en hel dag, för att nästa dag ta en lång promenad på flera mil. Lika fort som den får fart, lika fort lugnar den ned sig. Det gäller att inte luras av den söta lilla valpen och låta den göra som den vill. Man måste tidigt tala om för en löwchen vilka regler som gäller. Det räcker oftast med en ordentlig tillsägelse. Det är aldrig någon bra idé att tvinga en löwchen utan effektivast är om man kan förklara på ett sätt så den förstår varför man vill ha det på just det sättet. Som en intelligent liten hund tycker den om att få tänka och tro att den kommit på saker själv.


Rasen är en sällskapshund men den älskar att lära sig nya saker. Rasen passar såväl erfarna som oerfarna hundägare. Man måste däremot vara medveten om att en löwchen både kan vara gullig och bestämd men är mjuka i sinnet. Det finns idag aktiva löwchens både inom lydnad, agility, nosework och lurecoursing. Så användningsområden är många, bara viljan som sätter gränsen.
Letar man efter en liten hund som kan och orkar hänga med på det mesta och som älskar att lära sig saker, men utan den krävande arbetsmentaliteten, då är löwchen en perfekt ras. Kanske på grund av att den har avlats för sällskap så länge, så har den blivit mycket formbar. Den acklimatiserar sig till de flesta situationer och passar utmärkt såväl i barnfamilj som hos den aktive. Löwchen är en intelligent och alert hund som är starkt präglad av människor.


Mer information om löwchen finner du här:

Adress

44695

Älvängen

Kontakt 

telenummer: 0735771865

e-post: kennel@westgotha.se

Copyright © All Rights Reserved to westgotha.se